Hoe het begon; mijn eerste poppenhuis renovatie

Gepubliceerd op 22 januari 2022 om 23:17

In 2017 waren mijn schoonouders de zolder aan het opruimen. Daar kwam een oud poppenhuis tevoorschijn dat van mijn schoonzus is geweest.  We weten dat het via de opa van mijn man Karsten in de familie is gekomen, en dat mijn schoonvader het voor mijn schoonzus al eens opgeknapt had. Het is helemaal handgemaakt, en ik ben later op Marktplaats eens een soortgelijk poppenhuis tegen gekomen, dus er moet ooit een bouwtekening in een tijdschrift of zoiets hebben gestaan. 

Zo zag hij eruit toen ik hem kreeg: 

Het is best een compleet huis. Het is aan 2 kanten open, met deurtjes naar alle ruimtes. Boven 3 ruimtes voor 2 slaapkamers en een badkamer. een gang en een balkon. Beneden een voordeur met hal, keuken, toilet en een grote woonkamer. Maar in deze staat: oudbollig behang, vieze groene vloerbedekking, beige buitenmuren en en heel groot dak. Niet echt wat ik in mijn hoofd had. 

Ik ben eerst het hele huis gaan strippen; vloerbedekking en behang; alles ging eruit. 

Ik vond de kamers wat donker, dus had bedacht om er verlichting in te maken. Dat vond mijn man ook wel leuk; hij knutselt graag met electronica en wilde wel de LED lampjes regelen. De bedrading wilden we netjes wegwerken onder de nieuwe vloerbedekking. 

Ook vond ik het dak echt mega groot, terwijl hier helemaal niet mee gespeeld word, het kon niet open en had alleen een schoorsteen. Dus ik wilde een dakterras maken zodat er ook op het dak nog iets te spelen is. 

Al met al een aardige verbouwing ;-) 

Vieze half verteerde vloerbedekking eruit 

Onder het behang zat nog een laagje nóg ouder behang ;-) 

Kapotte raamkozijnen eraf halen om te vervangen 

Het zagen van het dakterras had nog een voordeel: ik kon de bedrading van de lampjes van de bovenverdieping in het dak wegwerken, net als de batterij houder en het schakelbordje dat mijn man in elkaar knutselde. 

Ik heb een gat uit het dak gezaagd, een gat in de vloer als opgang voor de ladder, en daarna zijwanden en een achterwand erin gemaakt. Hierachter zit het schakelbord; het rondje links boven op de achterwand is de schakelaar voor de verlichting. 

Gaatjes boren voor de lampjes met de hand; de accuboor paste niet in de kamer ;-)

geultjes uit het hout gutsen om de snoertjes in te leggen. Wat een werk! 

Manlief test alvast of de lampjes het doen. 

En toen was het verven; heel veel verven. De buitenmuren verfde ik wit, alle houtwerk grijs. Het dak kreeg ook een grijze laag. Alle afwerkrandjes heb ik met de hand geschilderd. 

Ook de binnenmuren heb ik geschilderd en behangen, deurposten gelakt. De vloeren maakte ik van een reststuk PVC met een lichte houtprint. Door dit materiaal kon ik kleine oneffenheden van de bedrading van de lampjes makkelijk wegwerken. 

Heel langzaam vorderde de verbouwing van het poppenhuis en kon het leukste deel beginnen: Het inrichten! 

Doordat ik me aan de schaal van het poppenhuis moest houden, was het even zoeken naar geschikte popjes en meubeltjes die er leuk in pasten. Ik kwam uit op schaal 1:24 en na even zoeken kwam ik de diertjes van Sylvanian Families tegen. Deze pasten wel leuk bij het huis, en Zoey is gek op dieren. 
Via Marktplaats zocht ik houten meubeltjes die de juiste maat hadden en ik had mazzel: ik kon voor niet al te veel geld een hele inrichting voor verschillende kamers van iemand overnemen. 
Via een Facebookgroep voor Moderne Poppenhuizen had ik al veel inspiratie opgedaan, en hier en daar al wat accessoires gekocht. Het was zo fijn om alle ideeën die al zo lang in mijn hoofd zaten eindelijk tot leven te zien komen in het huis! 

De benedenverdieping bestaat uit een hal, keuken, grote woonkamer en toilet. Maar dat toilet, dat vond ik eigenlijk maar saai. Het kamertje bleef tot het laatst toe leeg, ik had er geen inspiratie voor. En even kort door de bocht, ik had geen passend poppenhuis toilet meer! Ik had er één, en die stond al in de badkamer. 

Nu spelen paarden een grote rol in mijn leven, en toen ik bij Intertoys een mini Schleich paardje zag, was ik verkocht! Dit moest het worden: het kleinste kamertje werd paardenbox! Hoe leuk is dat!  

Dus in plaats van een wc werd het: een deurtje knutselen, bedeltjes van een oud armbandje afhalen als paardenhoofdje en hoefijzer, voerbak in de stal lijmen, en het paardje kon zijn intrek nemen ;-) 

De beneden verdieping ook helemaal klaar: 

 

"vroeger" kon je vanaf de woonkamer ook naar het toilet. Nu kijkt het paard gezellig de woonkamer in! 

Ook de andere kant van het huis met de entree, hal en keuken zijn klaar:  

 

Het is nu 2022 als ik deze blog schrijf. Dit huis heb ik in 2017 gemaakt, mijn dochter kreeg het 5 December 2017 van Sinterklaas, ze was toen 3 jaar.  Het was wel even slikken voor mama; binnen 5 minuten lag mijn zorgvuldig ingerichte huis overhoop! haha. 

Inmiddels ben ik ruim 2 jaar echt actief met miniaturen maken, en ik moet zeggen: als ik dit huis zo zie, dan wil ik hem eigenlijk wéér een make over geven. Want ik heb inmiddels zoveel meer geleerd! Zoveel mooie shops ontdekt, en nu zoveel mooie materialen tot mijn beschikking! Dit waren echt mijn eerste uitprobeer knutsels. 

Maar ik laat het zo. Dit was mijn eerste huis. Zonder dit huis was ik waarschijnlijk nooit het wereldje van de moderne poppenhuizen ingerold, had ik nooit deze hobby gevonden waar mijn hart sneller van gaat kloppen, en waar ik goed in ben, en had TinyHouseToys waarschijnlijk niet bestaan. 

Enne....Anno 2021 geloofde Zoey nog steeds in Sinterklaas, en weet ze nog steeds niet dat mama dit huis voor haar gemaakt heeft.

Ik ben benieuwd naar haar reactie als ze er ooit achter komt ;-) 

Reactie plaatsen

Reacties

Ruta
2 jaar geleden

Geweldig leuk om te lezen! Mijn man en ik maakten samen een poppenhuis voor de 4e verjaardag van onze dochter. Het moet nodig gerenoveerd worden😀