Welke schaal heeft mijn poppenhuis?

Gepubliceerd op 24 maart 2022 om 12:15

Ik weet nog goed hoe mijn zoektocht in de poppenhuis wereld startte toen ik het eerste poppenhuis voor Zoey ging opknappen. Het kwam uit de familie en ik had het huis dus niet bewust uitgezocht. Het was er gewoon en ik moest er iets van maken. Wat ik in het begin lastig vond was het bepalen van de schaal van het poppenhuis, en welke popjes erin pasten. Ik was totaal nieuw in de poppenhuis wereld en had echt geen idee! 

Wil jij ook een poppenhuis opknapen voor je zoon of dochter? Of misschien voor jezelf aan de slag? Dan zou deze blog je misschien kunnen helpen in het kiezen van een poppenhuis, en het berekenen van de schaal en de maat van de meubeltjes. 
Uiteraard horen de popjes er ook bij, maar dat word wel erg veel leesvoer in 1 blog, dus dat bewaar ik voor de volgende blog! 

De meest gebruikte schalen voor poppenhuizen zijn 1:16 en 1:12. Ook is er nog schaal 1:6 voor Barbie. De schaal geeft aan hoeveel kleiner iets is ten opzichte van de werkelijke maat.
Bij schaal 1:12 is dus het poppenhuis 12x zo klein als in werkelijkheid. Bij schaal 1:16 is dus het poppenhuis 16x zo klein als in werkelijkheid. Schaal 1:16 is dus kleiner dan schaal 1:12. En schaal 1:6 voor Barbie is weer 2x zo groot als 1:12. 
 
Neem bijvoorbeeld een stoel: een normale eetkamer stoel heeft in werkelijkheid een zithoogte van ongeveer 45cm. In poppenhuis schaal 1:12 zal dit 45 : 12 = 3,75cm zijn, en in schaal 1:16 45 : 16= 2,81cm 

Met deze rekensom kan je dus ook de schaal van je poppenhuis opmeten en uitrekenen. Hiervoor kan je het beste beginnen met de plafond hoogte.
Een normaal huis heeft een plafondhoogte van 2,50m, dus 250 cm. Een 1:12 poppenhuis zou dan dus een plafondhoogte hebben van ongeveer 20cm. De rekensom is dan: 250 : 12 =20,8 cm.  Een poppenhuis met schaal 1:16 heeft dan een plafondhoogte van 250 : 16 = 15,6 cm. De maten zijn meestal wel 'ongeveer'. Vooral bij poppenhuizen die handgemaakt zijn zit er wel eens een paar centimeter verschil in. Je kunt ook verder rekenen met de lengte en breedte van de kamers, en ook met de hoogte van de deuropeningen als die er zijn.


Hieronder zie je een aantal meubeltjes in schaal 1:12 en 1:16 om je een beetje het verschil te laten zien. Ook hier zit wel eens een beetje een afwijking in de maten. Van links naar rechts:
De bankjes achter zijn 1:12, vooraan 1:16.
De 3 stoeltjes links zijn 1:12, de 2 rechts 1:16 en het houten stoeltje lijkt meer 1:18 
De fauteuils zijn 1:12, 1:18 en 1:16

 

Zo zie je dat er veel verschillende maten meubeltjes bestaan. En soms wordt het verkocht als 1:16 en blijkt het meer 1:18 te zijn. Nou worden 1:18 en 1:16 wel vaak door elkaar gebruikt en als 'hetzelfde' gezien. 
Als je een poppenhuis voor kinderen maakt en er gaan ook popjes in wonen, dan is het wel handig dat de schaal van de meubels een beetje past bij de maat van de popjes. Dat de popjes in het bedje passen of op een stoeltje kunnen zitten.  Uiteraard geld dit ook voor het poppenhuis zelf, het speelt wel makkelijk als de popjes in de ruimte kunnen staan, en niet hun hoofd stoten tegen het plafond. Een ruimer poppenhuis met kleinere popjes is dan weer geen probleem; hoewel de wat kleinere 1:16 meubels in een ruimer huis wel wat 'verloren' kunnen staan in een ruimte. 

 

Tip: Als je de schaal van je poppenhuis weet en 2e hands meubeltjes gaat zoeken op bijv. Marktplaats of Vinted, vraag de verkoper dan van tevoren welke maten de meubeltjes zijn. Zo kan je zelf uitrekenen of ze qua schaal passen bij je poppenhuis en popjes en voorkom je teleurstelling achteraf. Vanaf een foto ziet het er soms heel anders uit dan in werkelijkheid weet ik uit ervaring ;-) 

 

Mijn eigen poppenhuis heb ik ingericht met schaal 1:12 omdat de plafondhoogte 20cm is. de slaapkamers zijn 25 cm breed en 25 cm diep. Dat zou in werkelijkheid dus 25x 12 = 300cm zijn. Dus een kamer van 3x3 meter. Dat is niet een hele ruime slaapkamer, maar het kan ;-) Mijn poppenhuis is handgemaakt, en mijn deuropeningen waren eigenlijk veel te klein voor 1:12. Die heb ik bij de laatste verbouwing zelf groter gezaagd zodat ze beter bij schaal 1:12 passen. 

 

Hieronder  een voorbeeld van een 1:16 poppenhuis: het Lundby huis. Het Zweedse poppenhuis merk Lundby is een van de oudste ter wereld; het bestaat sinds 1947. Officieel is de schaal van de Lundby huizen schaal 1:18 maar in de praktijk wordt schaal 1:16 ook veel gebruikt. Dit omdat er in 1:18 niet zoveel meubels beschikbaar zijn, volgens mij alleen de meubels van Lundby zelf. 

Links is het Lundby huis van Greet @styleandsugar. Dit is de Lundby Gothenburg en deze is nog in originele stijl. Greet gaat het huis helemaal opknappen; ze heeft een passie voor interieur en de Japandi woonstijl dus ik ben heel benieuwd wat ze van dit poppenhuis gaat maken! 

Rechts zie je ook het Lundby Gothenburg poppenhuis van Nicole @nicool.dollhouse. Nicole heeft er een losse verdieping onder waardoor het huis veel meer ruimte heeft. Zoals je ziet is dit huis door Nicole prachtig opgeknapt. 

Een ander populair 1:16 huis is het VT Wonen huis. In de jaren '90 is dit huis als bouwtekening op de markt gebracht, en is het door diverse mensen zelf gemaakt. Je kunt hem nog steeds regelmatig op Marktplaats tegenkomen. Vaak zijn deze huizen dan net even verschillend van elkaar omdat het een zelfbouw huis is en de maker vaak iets naar eigen inzicht heeft aangepast aan het ontwerp. Het huis heeft erg veel leuke details zoals trappetjes, een dakkapel, balkon en een dakterras. 

Chenta van Hunnik van @Littlemonkeyhouse heeft dit VT wonen huis echt superleuk opgeknapt! Zij gebruikt als popjes de Sonny Angels in het huis. 

De werkbeschrijving om het VT Wonen huis zelf te maken bestaat nog steeds! Mocht je zin hebben om dit huis helemaal zelf te maken; je kunt de werkbeschrijving hier downloaden: 

 

Werkbeschrijving VT Wonen Poppenhuis
PDF – 5,7 MB 277 downloads

Het misschien wel meest bekende 1:12 huis is het Flitsat huis van Ikea. Dit huis is niet heel duur; € 29,99 en als je het nieuw koopt is het voordeel dat je gelijk met mooie gladde nieuwe planken hout aan de slag kan. Ik heb dit huis zelf ook een make-over gegeven voor de Maileg Muisjes van mijn dochter Zoey. 

Als je de originele bouwbeschrijving van Ikea volgt, dan heeft het huis onderin een tussenwandje en boven vrij veel plafond hoogte.(zie linker foto hieronder)  Wat ik heb gedaan is onderin het tussenwandje weggelaten zodat er een grotere ruimte voor woonkamer + keuken is. Ook heb ik met een extra plankje hout een verdieping in de zolder gemaakt. Ik heb hier zelf een nieuw plankje hout voor gebruikt maar het wordt ook wel gedaan met het plankje wat je beneden eruit haalt. Dit plankje is niet breed genoeg om de hele breedte te vullen, maar dan krijg je een soort (slaap) vide. 
Omdat dit huis niet heel groot is kan het ook prima in schaal 1:16 ingericht worden. 

 

En dan is er nog schaal 1:6 voor Barbie. Dit is wel echt een heel stuk groter.  De poppen van Barbie zijn zo'n 30 cm groot dus de huizen zijn ook gelijk een stuk groter. Het merk Kidcraft heeft verschillende barbie huizen die je prima een make-over kunt geven als de knal-roze fluor kleurtjes van Barbie niet helemaal je smaak zijn ;-) 

Ik heb inmiddels een aantal accessoires mogen maken in schaal 1:6 voor Barbie, en wat me opviel bij het maken van accessoires is dat de omgerekende maat 1:6 dan toch wel weer heel groot was. Na een beetje trial & error hou ik nu voor het maken van Barbie accessoires schaal 1:8 aan. Dat past toch beter. 


Hieronder een links een foto van het "Kidcraft Savannah" huis in originele staat. Hier zie je dat het huis echt wel groot is. Maar het heeft zeker charme en de wanden zijn en vloeren zijn prima te verven. 

Rechts een foto van het Barbie huis van Esther Beekhuis voor haar dochter Babette. Op haar instagram pagina @tinyperfectlittleworld vind je nog veel meer inspiratie voor Barbie in naturel & pastel kleuren. 

 

Ik hoop dat ik je met deze informatie een stukje verder geholpen heb in de poppenhuis wereld. Wie weet heb je nu inspiratie om zelf aan de slag te gaan met een poppenhuis. En het hoeft niet eens voor je zoon of dochter hè, ook voor volwassenen is dit een super leuke hobby! ;-)

Ik zou het heel erg leuk vinden als je na het lezen hieronder een reactie achter laat. 

Dank je wel! 

Liefs Karen 

Reactie plaatsen

Reacties

Desiree Oude Groothuis
2 jaar geleden

Super leuk en informatief!!