Poppen voor in het poppenhuis

Gepubliceerd op 12 mei 2022 om 13:15

Poppen voor in het poppenhuis zijn er in alle soorten en maten. Ik ga je van alles vertellen over de verschillende poppen die gebruikt worden in poppenhuizen in schaal 1:16 en 1:12. Onderstaande poppen zijn geschikt voor kinderen, maar worden ook door volwassenen gebruikt ter decoratie in een modern poppenhuis. 

De volgende popjes passen goed bij een poppenhuis in schaal 1:12 

Maileg Muizen

Voor kinderen, maar ook voor volwassenen zijn de schattige muisjes van het Deense merk Maileg erg populair.  Dit speelgoedmerk heeft prachtige muizen en konijnen knuffels, en de micro muizen worden veel gebruikt in poppenhuizen. De muizen bestaan uit een hele familie, en zijn er in 4 maten;  papa, mama, opa en oma zijn de grootste muizen, zij zijn 18cm groot. Dan krijg je grote zus & grote broer van 13cm,  kleine zus en kleine broer van ongeveer 11 cm en de baby muisjes van 8cm groot. In deze maten zijn dan weer verschillende varianten te koop, vooral de grote en kleine broer en zus zijn er in allerlei kleurtjes, en met verschillende kleding aan. 
Kleding voor de muisjes is ook los te koop, dus kinderen kunnen de muisjes ook omkleden. 

Ook zijn er diverse meubels van Maileg te koop voor in het poppenhuis. Daarbij moet je wel goed opletten; Maileg gebruikt schaal 1:6 en 1:12 door elkaar voor de micro muisjes. Check altijd even de maten van het product in cm voordat je een meubelstuk koopt, het zou zomaar eens veel groter kunnen zijn dan het op een foto van een online shop lijkt! 


Bij ons thuis gebruiken we de Maileg muizen bij schaal 1:12 meubels, maar ik vind persoonlijk de papa en mama muis dan wat groot. Mijn dochter Zoey heeft ze inmiddels wel, maar eigenlijk qua maat hebben wij grote broer en grote zus heel lang als papa en mama gebruikt in het spelen. Dan hadden de papa en mama nog steeds een kleine broer en zus en baby's dus het was nog steeds en leuk gezin om rollenspellen mee te spelen. 

Hieronder op de schommel: v.l.n.r: kleine zus, grote broer, mama, grote zus. 

Daarnaast de kleine broer en zus in het huis van Lotte Rensen waarbij ook 1:6 meubels gebruikt zijn. 

Daarnaast de hele familie naast elkaar. 

De handgemaakte popjes van Kleine Lievelijne 

De handgemaakte popjes van Marjan van Kleine Lievelijne zijn ook zo leuk! Marjan maakt grote knuffels en poppen waar ik helemaal verliefd op was. Ik heb haar gevraagd of ze het leuk zou vinden om ze kleiner te maken, zodat ze in een poppenhuis passen. Dat is gelukt, en inmiddels wonen er al heel wat 'kleine lievelijne popjes' in verschillende poppenhuizen. 
Ze zijn verkrijgbaar in meisje, jongen en een schattig baby'tje in een wiegje. De jongen het het meisje zijn 12cm groot en het baby'tje is zo'n 7cm groot. Ook zijn er losse kleding setjes en elfen vleugeltjes te koop. Je vind alle informatie op www.kleinelievelijne.nl 

Hieronder op de foto's van links naar rechts: 
-een popje in een poppenhuis met schaal 1:12 meubels 
-papa, mama en baby 
-een popje in mijn hangstoeltje van 11cm 

Het Muizenhuis van Sam en Julia 

De kinderboeken over het Muizenhuis van Sam en Julia zijn erg leuk om te lezen. Sam en Julia hebben ook hun eigen poppenhuis: een huis van karton met houten meubeltjes die je helemaal zelf in elkaar kunt knutselen. (ik verkoop bijna alles van het Muizenhuis in de webshop) Het Muizen poppenhuis van Sam en Julia is ook schaal 1:12, en hier horen ook hele lieve muizen knuffels bij. De muizen zijn zo'n 12cm hoog, en beschikbaar in Sam, Julia en Opa Zeeman. 
De kleding van Sam en Julia kan uit, het gaat wel lastig. De broek en muts van Opa Zeeman zitten vastgenaaid aan de muis. 

Op de meest rechter foto zie je de Maileg muisjes Mama en grote zus, het popje van Kleine Lievelijne en Muisje Sam naast elkaar zodat je de verhouding kunt zien. 

 

De volgende popjes zijn kleiner en passen goed bij een poppenhuis in schaal 1:16

Sylvanian Families 

De schattige dieren popjes van de Sylvanian Families bestaan al sinds 1985 en komen oorspronkelijk uit Japan. Er bestaat een hele Sylvanian wereld van poppenhuizen, scholen, winkels, auto's, speeltuinen en nog veel meer. De dieren popjes zijn super schattig en zijn als familie of los te koop.  Ze hebben beweegbare armen en benen en zijn dus erg speelbaar. Ze zijn tussen de 7 en 9 cm hoog; een konijntje met lange oren is iets groter dan bijv. een koala.  Er zijn heel veel verschillende diersoorten als families, met grotere popjes als papa en mama en kleinere popjes als kinderen en baby's. 
De kleding van de diertjes kan uit. De popjes zelf zijn van een zacht fluweel. Dit kan met spelen wat stoffig worden (vooral de witte konijntjes ;-) ) maar dit is redelijk goed schoon te maken met plakband. 

 

LOL Surprise Popjes 

De LOL surprise popjes zijn 8 cm hoog en zijn er in meisjes (Girls), jongens (Boys), kleine zusjes (Lil Sisters) en huisdieren (Pets).
Ze zitten in een ronde plastic verrassings bal die je laagje voor laagje moet uitpakken. Ieder laagje onthult een nieuw kledingstuk, schoentjes of accessoire en uiteindelijk kom je in het midden van de bal bij het popje. Omdat het een verrassings bal is weet je dus ook niet welk popje erin zit. Er zijn inmiddels diverse series uitgebracht, en ze zijn in iedere speelgoedwinkel te koop. 
Ik gebruik deze popjes zelf veel in kinderkoffertjes omdat ze beweegbare armen en benen hebben en goed speelbaar zijn. Ik zoek ze uit op uiterlijk en koop ze eigenlijk altijd 2e hands via Marktplaats of Vinted ;-) 
De kleding die bij de popjes hoort is van plastic en gaat vaak moeilijk aan en uit. Mijn dochter van 7 heeft er soms nog moeite mee. Ik maak daarom zelf kleding voor de popjes, maar dat is mijn persoonlijke smaak. 

 

Sonny Angels 

Sonny Angels zijn gelukspoppetjes en komen uit Japan. Ze hebben kleine witte vleugeltjes op hun rug, zijn bijna altijd bloot en hebben altijd 'iets' op hun hoofd. een diertje, snoepje, fruit, bloemen, je kunt het zo gek niet verzinnen. De poppetjes zijn 7,5cm groot en als je ze koopt zitten ze in een 'blind box'. Je weet dus niet wel poppetje je koopt, het popje kiest jou. 
Het zijn inmiddels echte collectors items. Er worden steeds nieuwe series uitgebracht, en iedere serie bevat een 'secret'; een popje waar er maar een paar van zijn, en die dus moeilijk te verzamelen is. 
Omdat ze zo populair zijn, is er ook veel namaak op de markt.  Het kwaliteits verschil zie je duidelijk als je de echte een een namaak naast elkaar houdt, maar als je nog nooit een echte Sonny Angel gezien hebt (en  ook op foto's) dan is het verschil moeilijk te zien. 

Ik gebruik in mijn kinderkoffertjes ook wel eens namaak Sonny's. Dit omdat ze qua inkoop een stuk goedkoper zijn en het voor kinderen om te spelen niet zoveel uitmaakt of het de originele zijn of niet. 
Een echte Sonny Angel heeft een matte huid, de overgang van het hoofdje naar het haar is mooi, en er staat altijd onder een voetje een jaartal en serie naam. 
Het hoofdje van een Sonny Angel zit los op het lijfje, het klemt wel iets maar het kan er makkelijk af. 

Hieronder op de foto's: 
Links en rechts zijn 2x2 originele Sonny Angels, hier zie je hoe het hoofdje los kan en de vleugeltjes op de rug die alle Sonny's hebben. 
De Sonny's op de foto in het midden in het kinderkoffertjes zijn namaak, maar voor kinderen dus net zo leuk om mee te spelen. 

Hieronder nog even alle popjes uit de blog bij elkaar, van groot naar klein. Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen een keuze te maken welke popjes er het beste in jouw poppenhuis passen. 
Laat je hieronder even weten wat je ervan vindt?  Lijkt me leuk!

Liefs Karen 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.